Студии по Астрологија во Скопје

Пред некој ден си слушав радио (Равел) и слушнав нешто навистина интересно. Гостин во емисијата беше астролог, и беше убаво да се слушнат интересни факти за астрологијата посебно за различните астролошки системи. Јас лично ја почитувам оваа човечка активност која била присутна од најстари времиња. Впрочем, астрологијата е претходник на астрономијата.

 

Меѓутоа, интересот наскоро го заменив со чудење, и неверување во тоа што се деновиве може да помине во Македонија. Имено, гостинот ја искористи емисијата да не информира дека  во книжарата Три ќе се одржи промоција на првиот учебник по астрологија на македонски јазик. Ајде, тоа некако го сварив, но потоа се обзнани дека од на есен во Скопје ќе се отвори факултет по астрологија ?! Студиите би биле четиригодишни, а предавачи ќе бидат реномирани ?! професори од странство. Цените на студирање би биле споредливи со оние на другите приватни факултети.

 

Во ред, ако некој реши со свои пари да отвори приватен факултет, нема проблем. Но, зарем во државава не постојат комисии кои треба да дадат дозвола што се може да се регистрира како високообразовна институција? Ако постојат и дале дозвола, тогаш навистина немам коментар. Ако не дале дозвола, тогаш гостинот по малку не ја кажувал вистината. Некој ќе рече што има лошо во тоа ако се отвори факултет по астрологија. Мојот одговор би бил: едноставно, астрологијата не е наука.

 

Од најстари времиња луѓето барале начин да ја намалат несигурноста во своите животи и да побараат доказ дека нивниот живот е поврзан со космосот. Поврзаноста е факт, но тој факт е посуптилен отколку што тврди астрологијата. Астрлолозите велат дека времето на раѓање на некој човек го определува неговиот карактер па и неговата судбина. Направени се многу студии кои се обиделе врз основа на стандардни правила кои важат за секој научен експеримент да ја потврдат валидноста на астрологијата, но до ден денес сите такви обиди само потврдуваат дека астролошките предвидувања немаат реална вредност и се на ниво на статистички предвидливи осцилации во конкретното истражување.

 

Мене воопшто не ме изненадува огромниот интерес на луѓето за астрологијата, бидејќи во основа тука на дело се истите психолошки механизми кои и религијата ја прават она што е. Астрологијата има и корисна компонента бидејќи ги научила луѓето да набљудуваат и извлекуваат заклучоци од небесните појави. Но, да се продолжи со истата линија на резонирање и денес кога имаме поинаква представа за нашето место во космосот и поинакви (нови) сознанија, не само што е глупаво, туку во одредена смисла е и неодговорно. На астрологијата местото и е во музејот на човековото знаење и искуство.

 

Зошто го употребив зборот неодговорно. Затоа што луѓето кои се астролози свесно го поддржуваат светогледот дека карактерот и судбината на човекот се предодредени од ѕвездите (позицијата на планетите во однос на фиксните ѕвезди во моментот на раѓањето), и најчесто наплатуваат за своите услуги. Во овие моменти кога информаците за се и сешто се се подостапни, а во исто време луѓето се се позафатени, се појавува една нова опасност. Луѓето читаат се и сешто, поврзуваатт разни минати вредносни и духовни системи, и се создава еден вештачки свет на езотерија, свет откинат од својот контекст во кој модерниот човек ги користи придобивките на науката, а истовремено верува и во народски кажано бабини деветини. Тоа и на научниците им смета, затоа што најчесто ја искривува сликата за нивната работа.

 

Денес, кога се бара луѓето да се високо свесни за своите постапки, се сепнувам секогаш кога ќе видам како млади луѓе читаат дневни хороскопи. Тие велат дека тоа е само забава, но сепак читаат. Несвесно сеуште постои мистичен однос кон вселената, која и мене ме исполнува со стравопочит, но не како баба рога која ми ја крои судбината, туку како мистерија што треба да се спознае. Но, да се спознае со отворени очи, а не во астролошки контекст.

 

Да се вратам на почеток. На прашањето каде ќе се вработат тие студенти кои ќе завршат астрологија, гостинот кажа дека моќните компании ангажираат астролози кои помагаат во предвидување на идните движења на пазарот. Ова не ме изненадува знаејќи дека луѓето се би сториле за повеќе пари. Се изненадив само од водителот, кој беше навистина професионален. Само така би можел да го објаснам неговиот преголем интерес за темата. Инаку, алтернативно објаснување би било дека релативно млад човек како него кој е урбан и современ навистина верува  во астролошки предвидувања ?!

 

А сево ова се случува кога студиите по астрономија во Македонија се во својот зачеток (мислам дека само уште Албанија нема такви студии во регионов, но може да грешам). Не се поддржани од државата како што треба, а владата се колне дека го поддржува знаењето …

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s