Сонцето денес

Нашата ѕвезда на 23 Октомври околу 15 часот:

sonce

Фотографирано со телескоп Meade ETX 80, и Canon EOS 1100D. Експозиција: 1 / 800 sec. Користен е Baader Planetarium филтер за објектив со пропусна моќ од 1 / 1000 од 1% од сјајот на Сонцето.

Видливи се повеќе групи на дамки; Сонцето ја зголемува својата активност. Во групата на дамки која се наоѓа кон крајот на дискот забележливи се и региони на зголемена активност околу дамките.

Важно: НИКОГАШ не го набљудувајте Сонцето без соодветна заштита. Наочари за заварување, наочари за сонце, CD, развиен фотографски филм НЕ се соодветна заштита.

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s