Пејоти со сладолед

Доколку имате среќа да налетате на пејоти, може да ви се најде рецептов. Пејотите се мескален кактус (фала им на Маите!). Се употребува само горниот дел, кој претходно мора да се осуши.

Се чистат од боцките-влакната, и тоа два три пати. Боцките се многу мали (тенки), така да ДОБРО проверете. Една боцка ако утнете, се лепи за цревата, што значи смрт во најголеми маки за корисникот.

Се сечкаат на кругчиња и во таква состојба се ТООЛКУ горчливи, што ако ги лапнете, има да повраќате до Февруари. Зa да се убие горчливоста, се користи сладолед (не се знае што користеле Маите).

Ставете петнаесетина кругчиња во кило сладолед, и остајте ги ден, два. Тоа е се за подготовката. Битно е да е добра екипата, да си веруете еден на друг. Ако се појави некоја трошка на сомнеж кај било кој, ојдовте јабана. МОРАШ да се ЧУВСТВУВАШ дека си ОПКОЛЕН со ПРИЈАТЕЛИ. Се зимаат по две, три кругчиња, се јаде и сладоледот, и се одлепуе едно 12 саата. Наздравје кркање. *

„Теотихуакан и Монте Албан,

градови пред сите градови на светот,

Маја народи, со чудесна доброта,

фала ви за пејотите!“ **

* Фала на Багра за потсетувањето.

** Кој не ја читнал, нека ја прочита „Калифорниски Блуз“ од Милан Оклопчиќ.

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s