Многу готвачи, а манџата изгоре

Слушам и гледам дека пак се крчка некоја чорба во Македонија подготвена со локални состојки, а по рецепт од империјалните кујни. Ја спремаат локални готвачи добро познати на Македонците, а мсје Вол-ерс е како главен готвач кој поднадгледува како оди готвењето. И ОБСЕ имал свој помошник готвач кој суфлира што и како треба да се запржи и подгрее – излади. Ако, така и треба кога пуштаат Македонците секого во кујната. Башка, овие влегоа со немиени раце в кујна, уште крвави од Либија, Ирак. Непрофесионално.

Нејсе, јас пак ги кривам Македонците. Ај да видиме оти. Е па, како шо вели Френк Х. преку ликот на принцезата Ирулан, почетокот не најдоброто време да се дефинираат нештата. И најосетливо време. Што ќе зафркнеш на почетокот, после тешко се поправа. А во случајов, почетокот беше дефинирањето на карактерот на државата Македонија. Ја дефиниравме најдобро што можевме, ама 10 години потоа, готвачиве ја редефинираа. Дека не требаше тоа да се дозволи е познато, ама да се потсетиме зошто, посебно во времињава кога едни готвачи-приправници од комшилук ни се мешаат во штипките а не гледаат (гледаат тие ама имаат грб) што имаат по дома.

Се чудат луѓето, македонците, што им се случува во Македонија. Некои сакаат да ја прават уште по-граѓанска држава, не била доволно отворена и пост-модерна. Не се глупави луѓе тоа, па се прашувам дали гледаат или не, дали промислиле дека на пример за едно цвеќе да пресадиш треба да водиш сметка каде ќе го ставиш, не пак комплицирана социјална структура како што е една држава. Жал ми е што ќе речам, ама граѓанска држава не е за на Балкан (сеуште) или не барем како што некој ја замислува. И „демократија“ не е за секого, Либија ви е пример.

Значи, покроце со дефинициите и желбите. Загледајте се малку в комшии и направете ја Македонија прво малку сообразна со она каде се наоѓате. Сосема беше доволно она што го имавме во ’93 (не мислам на криминалот со приватизациите). Тогаш, Македонија предничеше по граѓанство на балканот. И, доста е. Најпрво, можевме да почекаме комшиите да ги стигнат тие стандарди. Како поискусни во државотворство да покажат пример, па Македонија да следи. Не е лошо тој пример да го следи Македонија и денес. Но, се поставија работите на ќоше, и се излизгавме, први во се, за денес тие исти комшиски држави кои нели, имаат многу големи дострели во „демократија“ да не учат нас што требало да биде.

И многу бели и учени глави во Македонија велат дека била диктатура, дека штогоде не чинело. Јас мислам дека македонија како држава е стегната таму кај што не треба, а опуштена и распуштена таму кај што треба да е прибрана. Стегната во нео-либерален калап, во фамилијарност и врски, во (етнички и комшиски) кланови. Значи, решете што сакате. Сакате држава? Живеете на балкан. Ако сакате држава, таа треба да биде држава на Македонскиот народ. Малцинските групи ќе си имаат свои права според тоа каква е состојбата во комшии, и малку над тоа (ниво од ’93). Ако некој се буни, ќе доживее репресии во скалд со законот. На кого не му чини тоа, може да се жали кај западните „демократии“ и да спореди со состојбата кај нив. Овде зборувам за државност и нејзина дефиниција, не за услуги од тип на вадење документи од катастар, здравство, образование, достапност. Се тоа треба да е на т.н. граѓански концепт. Ама државотворноста се знае чија треба да биде. Да се споредува уставот на модерна Македонија со уставите на Холандија, САД, Германија по тоа прашање е невкусно. Ако на некого не му е јасно зошто, нека чита историја. Ако пак не му е јасно, нека се обиде прво да ги убеди комшиите да ги прекројат своите устави по тој терк први, па ако наиде на отпор, можеби некои работи ќе му станат појасни.

Е, откако ќе се подржавотвори Македонија, пак, тогаш, пополека низ векови нека се подотвараат дебати и нека се редефинираат концепти.  Од мене доста, од ОБСЕ можи ќе чуете уште по нешто.

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s