Машината

Забавувањето беше исто како и забрзувањето. Огромните енергии кои пулсираа низ бродот беа надвор од умот на помошникот инженер. Неговиот ум беше фокусиран на бујните гради кои тековната девојка за рекламирање на супер пиво ги покажуваше одејќи низ малата кабина. Штета беше што е само 3Д.

Црвеното џуџе ја присвојуваше траекторијата на бродот, која се повеќе отстапуваше од патеките на Сончевите фотони кои го следеа „Х – 1“ на овој прв лет на Човекот од дома до оваа мала ѕвезда. Првпат откриена за време на инфрацрвените истражувања од средината на 21 век, жарчето – како што ја нарекуваа, ги откри и последните свои тајни пред интензивните проучувања со бројните инструменти, и кога конечно се потврди дека околу неа орбитира влажен свет, не се поставуваше прашање дали ќе се оди таму. Прашање беше кога и со што. А сите беа нетрпеливи.

Не можеше да се чека премногу, а технологијата на вселенски погон не нудеше некои особени новости кои би инспирирале надеж за брзо откривање на тајните на црвеното жарче. Компјутерската технологија за чудо сеуште го следеше законот на Мур, и… најпосле некои од најголемите умови се одрекоа од својот примат. Го препуштија на машината. Целата Земја се фрли беспоштедно во битка да се конструира најголемиот суперкомпјутер што било кога бил направен. Целта беше луда, но токму затоа и толку достижна. Луѓето знаеа што конструираат, но тоа што се роди ја надмина простата сума на своите делови. Не, тоа никако не беше „мозок“ или ВИ. Машината не мислеше, барем не во човечки рамки. Прашањето кое таа требаше да го реши беше просто. Дизајнирај ѕвезден погон. Однеси не до Втората Земја…

Повеќе на првиот Македонски портал за научна фантастика. Проширете ја идеата !

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s