Кога ваков фестивал и во Македонија (Битола)?

Се дискутира во Македонското општество за политика (најчесто), за мода, стилови на живот, култура (музика, филм), каде свирел Трпчевски, колку пари потрошил Манчевски. Се случуваат филмски фестивали (заборавив колку годишно), филмски ревии, концерти (фолк, рок, ска, класика), манифестации од типот да ја заживееме чаршијата, има изложби, се објавуваат книги, се обновуваат постановки на музеи. Се промовира културен туризам, се градат споменици и спомен обележја. Македонија безвремена, вечна, папок на светот. Се е во ред.

А кога во Македонија ќе се случи нешто вакво?

Примерот е од комшии. На сето она кажано погоре, уметниците викаат дека се нема пари, дека не се прави доволно. На сето она кажано погоре, научниците (од егзактните науки) молчат. Quo vadis?

Фестивал на науката

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s