ГУГЛ И НИЕ

Ако го насочите вашиот мрежен прелистувач на адресата на Гугл Мапс и ја побарате Битола, ќе ја добиете следнава мапа:

BT_0.jpg

Ако одите на југ, и го побарате Лерин, ќе ја видите мапата:

FL.jpg

Дали забележувате некои разлики? Сигурно забележавте дека Лерин е мапиран со податоци за секоја улица, а Битола … ич, ништо. Овие податоци им помагаат на луѓето кои имаат навигациони уреди да се снајдат многу брзо и лесно во местата кои се соодветно мапирани. Гугл ги зема податоците од две компании: NAVTEQ и TeleAtlas. NAVTEQ пред некоја година мапираше неколку земји во источна Европа. Македонија не беше мапирана.

Прашање до надлежните „органи“. Нели би било убаво кога во Македонија ќе дојдат туристите да го имаат на располагање овој навигациски систем? Така нема да мора да се мачите да обележувате разни атракции, тие сами ќе си ги најдат. Би можеле да им кажете и на Гугловци да ја обележат границата меѓу Македонија и Грција со нашето уставно име. Привремената спогодба не важи во овој случај. И на крај, чисто надвор од тема… Во Лерин има плоштад кој го носи името Александар Големиот. Провокација? Во сегашниов контекст, дефинитивно да.

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s