АМАН, АМИН

Одговор на писмо од пријател:

Си мислев да пишувам за ова на блог, ама немам време, а и желбата ми е се помала. Верата е прашање на лично искуство, некои велат и дека граничи со ментална болест, така што мислам дека со убедување и резонирање нема многу што да се смени.

Она што повеќе ме интересира е зошто токму сега и на ваков начин. Настрана што ректорот е послушник на некои сиви еминенции, туку сево ова е налик на инцидентот „Слупчане“ (како што забележавте) и како настаниве со филмот кој го запали блискиот исток. Тукушто мислите дека се смирило секојдневието, се јавува нов настан кој е побизарен од претходниот, па и несакајќи ќе се запрашаме дали е се спонтано, бидејќи бизарното е толку видливо, што чиста случајност или незнаење веќе не е доволно објаснување. И сево ова се случува додека АМАН протестира а во собранието поминува закон кој ги проширува надлежностите на полицијата за користење на прислужкувањето како алат во спроведување на истрага. Ако некој ги замислил тековниве бизарности во Македонија како шум кој ќе го покрие народното незадоволство или кој ќе дефокусира, не ни морал да се труди, оти ако е и малку аналитичен би знаел дека народов и без тоа е западнат во тешка апатија. Бидејќи учествував и на протестите организирани од АМАН во Битола, знам дека е „5 до 12“ кога луѓе што на смеа што за озбилно велат дека не сакале „да ги фати камера“ дека се со оние кои протестираат… и тоа за работи кои директно влијаат на нивниот секојдневен живот. Не дај боже (ха, ха) да треба да се излезе на протест за преиспитување на политичкиот систем, или за да се вика дека царот (на Кале во Скопје) е гол. Тогаш би било штама. Нејсе, не сум во Македонија, а понекогаш и оддалеку најдобро се гледа колку сме бедни на Балканот, потонати во нашите шовинизми, кукли на конец и со пусто турско во нашиот ИД и на телевизиите. Во тој контекст можеби сево ова има и смисол, можеби и ректорот ректор и господинот господин на некое ниво разбираат дека само бог или Бог може да помогне. А тие секако се откажале и од обид и од мисла за самопомош, тоа е очигледно. И додека на господинот господин може и да му простиме, оти тоа е во описот на неговото работно место, ректорот ректор можеме само да го сожалуваме, оти ако го прави тоа што го прави одошто мора, не му е ич лесно. А ако го прави тоа што го прави затоа што сака, тогаш навистина е за жалење, тој, и целиот УКИМ заедно со него. И сите студенти, кои пак не реагираа, и иднината на Македонија, која додека мудрите глави веруваат дека ја спасуваат, ита кон мракот на догмите. АМИН. (Си мислам дека сепак писаниево ќе оди на блог, кога веќе толку се издолжи).

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s