Пауза

Ми здосади учењето денес попладне, па решив да скокнам до факултет; имаше интересно предавање за астрофизика на честички со висока енергија – гама зраци и неутрина. Модераторот го најави предавачот кој беше од Израел, а мене ми падна во уши фактот дека предавачот работел во Димона на проблеми од хидродинамика и нуклеарна физика пред да се префрли во полето на астрофизиката. Интересно е тоа што во Димона е (или барем така се мисли) центарот на Израел за развој на нуклеарно оружје. Предавањето беше интересно, но останува маката дека најчесто најголемите умови се замешани и во не толку големи дела. Ни науката не е чиста.

По настанот, зборувам со една колешка за нејзиното истражување и дознавам дека таа се откажалаод кариера во полето на елементарни честички… а причината? Не ми се верува додека ја слушам како објаснува. Вели дека во тоа поле владее премногу машки шовинизам. Јас се чудам, како е тоа можно, па нели луѓево се научници, толерантни… Tаа одма ме побива велејќи ми дека на конференцијата на која што последно присуствувала, кога влегла во салата, сите учесници биле мажи и кога одела до своето место коментирале: “Која е сукњава?” … Во ред, изгледа дека навистина нема врска кој со што се занимава, туку каков човек е. Сепак, очекував повеќе од моите колеги.

Нејсе, се вратив дома и решив да видам што се случува на блогерај кај Букарски и се информирав дека се случило некое читање воТочка на кое Букарски си импровизирал нешто во негов стил. Коментирав дека слабо е фајдето од егзебиции во Точка и слични места кога релевантните места и поводи се изоставаат, а нашата Македонија тоне во калта на резигнираноста.. Некако се нема слух за такви забелешки, секој си тера филм… Па, почнав са си терам и јас свој, а оди приближно вака:

Какање, какање и само какање. Мислам и ние природонаучнициве не сме цвеќиња за мирисање, ама општествењациве ја прекардашија. Се нешто се туткаат, прешалтуваат, менуваат насоки, се прават боеми, а ништо не сработиле. Ама баш ништо. Напредокот на целава наша цивилизација се базира врз производите на природните и техничките науки. Општествењациве се појавуваат само за да закакаат нешто. И кога имаат можност да направат нешто ангажирано, се укакуваат… Па дали има смисла само да се чита по некои сопчиња, а никогаш да не се излезе и да се одработи некој протест што ќе им личи на младоста? Барем во Македонија има теми на претек за протестирање. Вака испаѓа дека пак ние од природниве науки ќе треба да ги вадиме од калта…

Туку, време е да се вратам над листовите хартија… Хартија трпи се, ама ако си философ или не дај боже социолог. Ако се занимаваш со Физика… нема импровизации.

Advertisements

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s